Pierogi z kurkami i oscypkiem
Klasyk kuchni góralskiej, zdecydowanie bardzo udany - połączenie kurek z wyrazistym, wędzonym serem jest fantastyczne. To proste w przygotowaniu danie, lekkie, idealne na upały. Przepis na ciasto pierogowe zapożyczony z Kwestii Smaku, genialny w swojej prostocie i niezwykle smaczny. Śmietanowy krem pietruszkowy nadaje daniu ładnego kontrastu.
Ciasto pierogowe- 300g maki
- 200ml wody
- 30g masła
- szczypta soli
- 200g kurek
- 40g oscypka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 40g masła
- sól, pieprz
- 175g śmietany 12%
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Ciasto pierogowe: mąkę przesiewamy, wodę gotujemy. Do gorącej wody wrzucamy masło, gdy się roztopi wlewamy powoli do mąki, mieszając widelcem. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut i odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką na pół godziny.
Farsz: Cebulę siekamy drobno, kurki w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojone kurki. Smażymy około 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcią. Do zestudzonej masy dodajemy starty ser.
Krem: natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę i blenderem miksujemy na pesto. Dodajemy śmietanę i miksujemy krótko całość. W razie potrzeby doprawiamy.
Ciasto pierogowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut. Podajemy z kremem pietruszkowym i odrobiną dodatkowo startego sera.