Pierogi z kurkami i oscypkiem

Pierogi z kurkami i oscypkiem
Zdjęcie - Pierogi z kurkami i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyk kuchni góralskiej, zdecydowanie bardzo udany - połączenie kurek z wyrazistym, wędzonym serem jest fantastyczne. To proste w przygotowaniu danie, lekkie, idealne na upały. Przepis na ciasto pierogowe zapożyczony z Kwestii Smaku, genialny w swojej prostocie i niezwykle smaczny. Śmietanowy krem pietruszkowy nadaje daniu ładnego kontrastu.

Ciasto pierogowe
  • 300g maki
  • 200ml wody
  • 30g masła
  • szczypta soli
Farsz
  • 200g kurek
  • 40g oscypka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40g masła
  • sól, pieprz
Krem
  • 175g śmietany 12%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Ciasto pierogowe: mąkę przesiewamy, wodę gotujemy. Do gorącej wody wrzucamy masło, gdy się roztopi wlewamy powoli do mąki, mieszając widelcem. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut i odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką na pół godziny.


Farsz: Cebulę siekamy drobno, kurki w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojone kurki. Smażymy około 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcią. Do zestudzonej masy dodajemy starty ser.


Krem: natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę i blenderem miksujemy na pesto. Dodajemy śmietanę i miksujemy krótko całość. W razie potrzeby doprawiamy.


Ciasto pierogowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut. Podajemy z kremem pietruszkowym i odrobiną dodatkowo startego sera.



Zdjęcie - Pierogi z kurkami i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów