Pierogi z kaszą gryczoaną i grzybami
Pyszne pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej i aromatycznymi suszonymi grzybami w delikatnym cieście. Podsmażone na maśle klarowanym, polecam.
na ciasto
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Do ciepłej wody dodać sól i olej następnie stopniowo mąkę i wyrobić , odłożyć na pół godziny pod przykryciem. Następnie rozwałkować na ok 2-3 mm grubości i wykrawać krążki, nakładać farsz i sklejać. Gotować w lekko odsolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
na farsz
- 100 g kaszy gryczanej
- 40 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- 5 plastrów ogórka konserwowego z carry lub zwykłego
- 2 łyżki soku z cytryny
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie podgotować je i wystudzić.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę i dodać do kaszy. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć z łyżeczką miodu - cebulę również przełożyć do kaszy doprawić solą i pieprzem do smaku. Grzyby pokroić w kostkę całość wymieszać z kaszą dodać odrobinę soku z cytryny i jajko. Tak przygotowanym farszem nakładać po łyżeczce na wykrojone krążki z ciasta - dobrze sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Następnie zahartować - odsączyć z wody i podsmażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego