Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Moje pierwsze skojarzenie z tymi pierogami nie było zbyt dobre. Pomyślałam, że kasza gryczana z pieczarkami zawinięta w ciasto pierogowe będzie po prostu mdła. Jednak kiszony ogórek spełnia tutaj bardzo ważną rolę bo farsz jest bardzo dobry a przy tym lekki. Trzeba go tylko dobrze doprawić ale to już jest kwestia indywidualna. Bardzo polecam te pierożki.
Składniki na farsz:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- sól, pieprz
Kaszę ugotować. Pieczarki usmażyć z cebulą. Dodać pieczarki do kaszy, wymieszać ze startymi ogórkami. Przyprawić dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 2 jajka roztrzepane
- ok. 2 szklanek ciepłej wody
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sól, masło, jajka. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać kółka szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zawijać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać na wrzątek i gotować aż będą miękkie.
Smacznego:)