Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem
Pyszne pierogi z gryczaną kaszą i serem. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, w grupie FB Zdrowo Podjeść mignęły mi pierogi z kaszą. Ponieważ dzień wcześniej kasza gryczana była dodatkiem do obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam!
składniki (ok 60 szt)
ciasto na pierogi
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
200 g sera twarogowego koziego
120 g boczku wędzonego
1 cebula
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
do podania
cebula, masło
przygotowanie
ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu. Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojony bardzo drobno boczek, smażyć aż cebula się zezłoci a boczek wytopi. Pietruszkę posiekać. Kaszę dokładnie wymieszać z serem. Dodać przestudzoną cebulę z boczkiem, posiekaną pietruszkę, jajko. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego!
składniki (ok 60 szt)
ciasto na pierogi
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
200 g sera twarogowego koziego
120 g boczku wędzonego
1 cebula
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
do podania
cebula, masło
przygotowanie
ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu. Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojony bardzo drobno boczek, smażyć aż cebula się zezłoci a boczek wytopi. Pietruszkę posiekać. Kaszę dokładnie wymieszać z serem. Dodać przestudzoną cebulę z boczkiem, posiekaną pietruszkę, jajko. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą. Smacznego!