Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
W tym roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą. Muszę przyznać, że nadziane kaszą są równie pyszne, i tak jak pierogi z kapustą, można je przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Proporcje na 50 sztuk Czas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godziny
Składniki
Farsz:
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- 1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów)
- ½ łyżeczki soli
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 70 g suszonych grzybów
- sól do smaku
- pieprz
- 500 g maki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ok. ½ szklanki mleka
- ok. ½ szklanki gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia. Podajemy okraszone smażoną cebulką.