Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi to ulubiona wigilijna potrawa w naszej rodzinie i zdarza się, że są przygotowywane w setkach sztuk. Tradycyjnie lepimy wersję z kapustą i grzybami, ale połączenie grzybów i kaszy gryczanej na tyle skutecznie podbiło podniebienia domowników, że nie pozostaje nic innego, jak podzielić się przepisem i gorąco zachęcić do jego wypróbowania.



Składniki na farsz:
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • pieprz, sól do smaku

Grzyby zalać wodą i odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie wylać wodę, w której się moczyły, przełożyć je do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Następnie odcedzić i drobno pokroić.

W międzyczasie ugotować kaszę oraz zeszklić cebulę (na rozgrzanym oleju).

Na koniec wymieszać kaszę z grzybami i cebulą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.



Składniki na ciasto pierogowe:
  • 3,5 szklanki mąki + mąka do podsypywania przy wałkowaniu
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i zagnieść elastyczne ciasto. Odrywając porcje, cienko je rozwałkować, po czym wykrawać szklanką/niedużą miseczką kawałki ciasta. Na każdym kawałku umieścić łyżeczkę farszu i zlepić brzegi (pracę ułatwi foremka do lepienia pierogów).

W dużym garnku zagotować wodę (ok. 3 l), wsypać łyżkę soli oraz wlać łyżkę oleju. Na wodę delikatnie wkładać pierogi i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Po ugotować wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu do przestudzenia.

Przepis na 60-70 niedużych pierogów.


Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


***

I kilka migawek z pierwszego dnia w Ho Chi Minh / Sajgonie.
Chłonę miasto dopiero drugi dzień,
a już zebrałby się materiał na nowego bloga.

Na razie zdjęcia, ale niedługo postaram się sklecić dwa zdania,
szczególnie o jedzeniu, które jest tu na każdym rogu! (dosłownie)
Wybór jest przeokrótny :)
Na razie napiszę tylko, że już pokochałam zwyczaj dzielenia się posiłkiem
- dzięki temu na jednej kolacji można spróbować tak wieelu różnych dań :)

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów