Pierogi z kaczką i kurkami
Do kaczego mięsa, które zostało po ugotowaniu rosołu dodałam trochę kurek i w ten sposób powstało pyszne nadzienie do pierogów :) Kurki jako takie również zostały mi po przygotowaniu innej potrawy i mogę stwierdzić, że ten bardzo smaczny obiad powstał niemal z samych resztek ;) W ten sposób nic się nie zmarnowało, a po pierogach zostało już tylko miłe wspomnienie ;)
PIEROGI Z KACZKĄ I KURKAMI
(2 porcje)
200g mąki,
szczypta soli,
ok. ½ szklanki ciepłej wody,
ok. 200-220g ugotowanego mięsa z kaczki z rosołu (u mnie mięso obrane z 2 skrzydeł, szyjki i korpusu),
100g kurek,
1 nieduża cebula,
szczypta cząbru,
sól i pieprz,
1 łyżeczka masła,
olej
Z mąki, szczypty soli, 2 łyżek oleju i wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny.
Kurki dokładnie oczyścić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, połowę odłożyć, a do reszty dodać pokrojone kurki i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać drobno pokrojone mięso, doprawić solą, pieprzem i cząbrem. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty.
Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką. Szeroką szklanką wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać pierogi.
Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Odsączone z wody pierogi można podsmażyć na patelni na oleju.
Przed podaniem okrasić pozostałą cebulką.