Pierogi z jagodami i listkiem mięty

Pierogi z jagodami i listkiem  mięty

Zdjęcie - Pierogi z jagodami i listkiem  mięty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 składniki:

około 600 g jagód

500 g mąki pszennej

3/4 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

1 śmietana kremowa

cukier

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopczyk z wgłębieniem. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo dolewamy wodę i po trochu wyrabiamy ciasto. Ciasto gdy będzie gładkie i elastyczne odkładamy na 30 minut żeby odpoczęło. Przykrywamy ściereczką.

 

Ciasto dzielimy na 4 części i przystępujemy do rozwałkowania na cienkie placki. Za pomocą kubeczka lub szklanki wykrawamy okrągłe placuszki. Na każdy placuszek nakładamy po łyżce jagód, zostawiając odstęp od brzegów. Zlepiamy pierogi, czynność powtarzamy do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gdy pierogi będą zlepione wkładamy na wrzątek i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię wody za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy na talerz. Polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem i dodajemy kilka listków mięty.

 


Zdjęcie - Pierogi z jagodami i listkiem  mięty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z jagodami i listkiem  mięty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z jagodami i listkiem  mięty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z jagodami i listkiem  mięty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów