Pierogi z botwinką i suszonymi pomidorami
Ostatnio prowadzę bardziej sportowy tryb życia i co za tym idzie zdrowiej się odżywiam dlatego na blogu będzie teraz więcej zdrowych przepisów a tymczasem zapraszam na pierożki na cieście pełnoziarnistym z pysznym nadzieniem. zapraszam
Na 25-28 sztuk
ciasto
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 3/4 szklanki mąki żytniej
- szczypta soli
Do zimnej wody dodać resztę składników i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto zostawić na ok pół godziny zawinięte folią aby odpoczęło.
farsz
- 1 pęczek botwinki
- 1 ząbek czosnku
- 5 suszonych pomidorów z oliwy
- 200 g chudego twarogu
- 2 łyżki oliwy
Botwinkę umyć i osuszyć, małe buraczki odciąć a liści z ogonkami drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną botwinkę dodać rozgnieciony czosnek posolić i przesmażyć aż zmniejszy swoją objętość o połowę - wystudzić.
Do miseczki przyłożyć twaróg, pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do twarogu wraz z dwoma łyżkami oliwy z pomidorów oraz przestudzoną botwinką połączyć i ewentualnie doprawić solą.
Na gaz wstawić wodę posoloną z łyżką oliwy.
Rozwałkować ciasto i pokroić w kwadraty czy też wykrawać kółka nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Ciasto podsypywać mąką, tak przygotowane pierożki wrzucam po kilka sztuk na gotującą się wodę i mieszam - gotować od wypłynięcia ok 1-2 minutki.
Pierogi od razu wykładam na talerz i posypuję czarnuszką oraz świeżo zmielonym pieprzem lub podaję z jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną soku z cytryny i czarnuszką.
Smacznego