Pierogi z botwinką i suszonymi pomidorami

Pierogi z botwinką i suszonymi pomidorami

 Zdjęcie - Pierogi z botwinką i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio prowadzę bardziej sportowy tryb życia i co za tym idzie zdrowiej się odżywiam dlatego na blogu będzie teraz więcej zdrowych przepisów a tymczasem zapraszam na pierożki na cieście pełnoziarnistym z pysznym nadzieniem. zapraszam

 Na 25-28 sztuk

ciasto

  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej 
  • szczypta soli

Do zimnej wody dodać resztę składników i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto zostawić na ok pół godziny zawinięte folią aby odpoczęło. 

farsz

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy
  • 200 g chudego twarogu
  • 2 łyżki oliwy 

Botwinkę umyć i osuszyć, małe buraczki odciąć a liści z ogonkami drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną botwinkę dodać rozgnieciony czosnek posolić i przesmażyć aż zmniejszy swoją objętość o połowę - wystudzić.

Do miseczki przyłożyć twaróg, pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do twarogu wraz z dwoma łyżkami oliwy z pomidorów oraz przestudzoną botwinką połączyć i ewentualnie doprawić solą.  

Na gaz wstawić wodę posoloną z łyżką oliwy. 

Rozwałkować ciasto i pokroić w kwadraty czy też wykrawać kółka nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Ciasto podsypywać mąką, tak przygotowane pierożki wrzucam po kilka sztuk na gotującą się wodę i mieszam - gotować od wypłynięcia ok 1-2 minutki.

Pierogi od razu wykładam na talerz i posypuję czarnuszką oraz świeżo zmielonym pieprzem lub podaję z jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną soku z cytryny i czarnuszką.

Smacznego

Kategorie przepisów