Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zwyczajne pierogi ruskie.
Uwielbiam domowe pierogi, a najbardziej te, które robi moja mama. Lubię także te przygotowane własnoręcznie, ale niestety robię je bardzo rzadko/ wiele miesięcy w roku spędzam poza domem/………………ale robię i nie chwaląc się wychodzą mi całkiem niezłe /tego się niezapomina\.

 Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto z takiego urządzenia jest doskonałe /odpowiednia konsystencja i doskonale wyrobione/. Wałkuję je przy użyciu maszynki , a więc pozostaje tylko wykrawanie i lepienie. Kiedyś robiłam wszystko ręcznie i dało się. Skoro jednak mogę sobie ułatwić i przyspieszyć cały proces………dlaczego więc nie? Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ok.1 szklanki ciepłej wody


nadzienie:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 cebula
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę / zmielić lub ugnieść/,dodać cebulkę , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać. Składniki na ciasto połączyć i zagnieść .Można to zrobić ręcznie na stolnicy lub w maszynie. Ciasto nie powinno być twarde. Ciasto rozwałkować partiami na grubość ok.2 mm i wykroić szklanką krążki. Nałożyć farsz, złożyć na pół i mocni zlepić brzegi.

Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W dużym rondlu zagotować wodę, lekko posolić. Do wrzącej wody wrzucać partiami pierogi, lekko wymieszać drewnianą łyżką. Od chwili zagotowania gotować na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny wypłynąć na wierzch/. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek, polać stopionym masłem, masłem z cebulką lub skwarkami.
Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć sprytnego urządzenia do pierogów. Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię nadziewane placki przypiekane na blasze lub patelni. Tym razem jako nadzienie posłuzyła mi mozzarella. Zdjęcie - Pierogi ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów