Piernikowe renifery

Piernikowe renifery
Zdjęcie - Piernikowe renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernikowe renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny piernikowe przygotowane na Wigilię szkolną z niezawodnego przepisu Dorotuś.
Wyszły troche renifery – smutasy, ale ja niestety (lub stety) mam zdolność przelewania emocji na to co przygotowuje w kuchni…a nastrój mam chyba mało świąteczny…:((
Przepis cytuje za autorką.


„SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki ciemnego brązowego cukru
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
50 ml oleju
pół szklanki maślanki
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu
1 jajko
100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)

W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.”

Mi z tego przepisu wyszło 20 muffinek.

Zdjęcie - Piernikowe renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernikowe renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pf button both Piernikowe renifery

Kategorie przepisów