Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym
Składniki na 15 szt muffinek:
suche:
- 300 g mąki (przesianej)
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 3 jajka
- 400 g kwaśnej śmietany (18%)
- 100 gram rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cynamonu do oprószenia
Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem. Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie względnie jednolita. Ciasto wyjdzie nam dosyć gęste.
Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 3/4 wysokości otworu (fot.1). Muffinki podczas pieczenia sporo urosną. Piec około 20 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce (fot.2). W międzyczasie przygotować krem cynamonowy. Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Wszystkie składniki na krem włożyć do jednego naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Kiedy babeczki będą już całkiem wystudzone, na środku każdej z nich, wyciąć otwór specjalnym narzędziem (fot.3) lub małym nożykiem. Następnie każdy z otworów dokładnie wypełnić kremem (fot.4). Resztę kremu przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, i na wierzchu okrężnymi ruchami, wycisnąć krem na babeczki (fot.5). Oprószyć lekko cynamonem (fot.6), wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jeżeli dodatkowo chcecie ozdobić babeczki ciasteczkowymi ludzikami, polecam ten przepis. Z ciasta należy wyciąć foremką 15 ludzików, upiec i ozdobić lukrem królewskim, przygotowanym z 1 białka, 200 g cukru pudru i 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Pomysł na dekorację: zdjęcie Pinterest
drukuj przepis