Piernikowe gwiazdki /z dodatkiem mąki razowej/
Pora wprowadzić również do mojej kuchni odrobinę świątecznego nastroju . Wystarczy niewiele, bo już odrobina przyprawy piernikowej i magiczny zapach miodu w gwiazdkowych ciasteczkach przypomina, że Święta tuż, tuż...........
Na rozgrzewkę proste, kakaowe ciasteczka miodowe z dodatkiem mąki razowej, które można przechowywać do świąt. Bez oporów można je również śmiało schrupać wcześniej.....zabawa dopiero sie zaczyna........ Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 200 g miodu prawdziwego
- 150 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie: Miód i cukier umieścić w rondelku, podgrzać. Dodać masło i mieszać do momentu połączenia się składników. Wystudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto / użyłam miksera. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować partiami / podsypując delikatnie mąką w razie potrzeby/ na grubość ok.4 mm i wykrawać gwiazdki. Gotowe ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.8-10 min w temp. 170-180 st.C. Upieczone, przestygnięte pierniczki przełożyć do puszki. Pierniczki twardnieją po upieczeniu , ale po pewnym czasie -zależy od wilgotności otoczenia - stają się mięciutkie. Można ozdobić je czekoladą lub lukrem.
Można posypać ozdobną, cukierkową posypką........zobacz Jeśli chcemy powiesić je na choince należy przed pieczeniem zrobić dziurkę słomką do napojów.