Piernikowe babeczki z płynnym wnętrzem

Piernikowe babeczki z płynnym wnętrzem
Zdjęcie - Piernikowe babeczki z płynnym wnętrzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernikowe babeczki z płynnym wnętrzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernikowe babeczki z płynnym wnętrzem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 170 g białej czekolady, posiekanej
  • 110 g margaryny Palma z Kruszwicy, pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta startej skórki cytrynowej
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 i ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ⅛ łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie

Ustaw piekarnik na 180°C. Natłuść margaryną 8 kokilek (9 cm). W miseczce wymieszaj mąkę, sól, cynamon, imbir i goździki. W rondelku rozpuść margarynę z białą czekoladą i wymieszaj.


W dużej misce wymieszaj miód, wanilię i skórkę z cytryny, po czym dokładnie wmieszaj białą czekoladę. Używając trzepaczki, stopniowo dodawaj żółtka (po 1 na raz).


Zacznij ubijać białka na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj powoli brązowy cukier i ubij na sztywną pianę.


Dodaj połowę mąki do masy z miodem i białą czekoladą, po czym delikatnie wmieszaj połowę białek. Następnie, w tej samej kolejności, wmieszaj pozostałą część mąki i białek.


Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz przez 14-15 min, uważając, aby nie przegapić momentu, kiedy środek będzie jeszcze płynny. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 min. Podawaj w kokilkach lub przełóż je na talerz.


Porada:

Jeżeli nie przepadasz za ciastkami z płynnym środkiem, zostaw je w piekarniku na kilka minut dłużej, a otrzymasz przepyszne korzenne ciastko.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów