Piernik staropolski z powidłami

Piernik staropolski z  powidłami

To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które musi poleżeć...

Zdjęcie - Piernik staropolski z  powidłami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pół kilo miodu

2 niepełne szklanki cukru trzcinowego

250 g masła

1 kg mąki pszennej - czasem więcej

3 jajka

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki mleka

pół łyżeczki soli

przyprawy: 1,5 łyżki mielonego imbiru i cynamonu, łyżka mielonych goździków, kilka ziaren zielonego kardamonu, łyżeczka anyżku - też zmielonych i ze dwie szczypty otartej gałki muszkatołowej - ewentualnie można użyć gotowej mieszanki

Masło, cukier i miód trzeba podgrzać - najlepiej w dużym garnku o grubym dnie. Cukier musi się dokładnie roztopić ale masy nie wolno zagotować. Następnie całość trzeba ostudzić.

Do przestudzonej masy dodałam przesiana mąkę, jajka i sodę oczyszczoną (trzeba ja zawczasu rozpuścić w połowie szklanki mleka) a także sól i przyprawy. Całość dobrze wyrobić i przełożyć do garnka w którym będzie leżakować 5-6 tygodni. Ja przechowuje w stalowym garnku - nakrywam go ścierka i przykrywam przykrywką. Ciasto trzymam w lodówce.

Moje leży już 2 tygodnie i póki co wygląda jak wygląda ;-) Ale za to pięknie pachnie przyprawami.

Ciąg dalszy nastąpi...

Kategorie przepisów