Piernik przekładany powidłami z czekoladą

Piernik przekładany powidłami z  czekoladą

Tak, zdaje sobie sprawę, że mamy dopiero październik i o wiele bardziej na czasie są dynie ale tak bardzo lubię ten pachnący świętami piernik, że za namową męża już go upiekłam. Pierwszy ale na pewno nie ostatni raz w tym sezonie. Jest pyszny odpowiednio puszysty, lekko wilgotny od miodu i powideł. Jeżeli nie przepadacie za podejmowaniem ryzyka i pieczeniem w wigilię niewypróbowanych przepisów to wypróbujcie go już teraz, nie pożałujecie. Świetnie smakuje od razu po upieczeniu ale jeszcze lepiej po 1-2 dniach w lodówce (choć u mnie jedynie resztki zostają na drugi dzień). Bardzo polecam.

Zdjęcie - Piernik przekładany powidłami z  czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 średnia kek sówka

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 1h

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki miodu
  • 1/3  niedużego słoiczka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub tylko cynamonu
  • 2/3 słoiczka powideł śliwkowych do przełożenia
  • 1 tabliczka czekolady na polewę
  • 2 łyżki kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jajka ubijamy z cukrem, niezbyt dokładnie. Piekarnik nagrzewany do 180st.

2. W misce z jajkami umieszczamy resztę składników i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.

3. Masę wylewamy do silikonowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy 40minut.

5. Gdy wystygnie przecinamy i przekładamy powidłami.

6. I polewamy polewą.

Smacznego!

Kategorie przepisów