Pierniczki z mąki żytniej a'la katarzynki
W grudniu
wygrałam wspaniałą książkę"Wykwintne desery polskie"Przepisy zaprezentowane stworzyli m.in. Aleksandra
Sowa, Paweł Małecki, Joanna Klimas-Profus, Janusz Profus i inni. Wśród cudownych przepisów znalazłam przepis na pierniczki z mąki żytniej pani Aleksandry Sowy. Pierniczki wyszły mięciutkie, pyszne w smaku i zdrowe. W smaku przypominają katarzynki.
.Składniki
Wykonanie
Mąkę przesiać. Miód przelać do rondelka o grubym dnie razem z przyprawą do piernika przesmażyć. Dodać go do mąki wraz z sodą, jajkami praz spirytuałem, dokładnie wyrobić. Na stolnicy rozwałkować ciasto.
Wycisnąć pierniczki dowolnymi foremkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego o 160stopni C i piec około 15 minut.
.Składniki
- 500g mąki żytniej
- 300g miodu gryczanego
- 14g przyprawy do piernika
- 50g jajek kurzych
- 10ml spirytusu
- 6g sody
Wykonanie
Mąkę przesiać. Miód przelać do rondelka o grubym dnie razem z przyprawą do piernika przesmażyć. Dodać go do mąki wraz z sodą, jajkami praz spirytuałem, dokładnie wyrobić. Na stolnicy rozwałkować ciasto.
Wycisnąć pierniczki dowolnymi foremkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego o 160stopni C i piec około 15 minut.