Pierniczki świąteczne najlepsze do pudełka


Zdjęcie - Pierniczki świąteczne najlepsze do pudełka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis na pierniczki świąteczne, które można przygotować w większej ilości i schować do pudełka albo dać jako prezent.Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ponieważ jestem jej fanką. Ma wspaniały smak i jest to najzdrowsza mąka.

Z podanego przepisu wychodzą 2 blaszki. Składniki można podwoić.

Składniki:

125 gram miodu

125 cukru muscovado ciemnego (uwielbiam ten dodatek)

50 gram masła

300 gram mąki orkiszowej

5 gram przyprawy do piernika

1 jajo

2,5 g sody

5 gram kakao


Cukier muscovado, masło i miód popuszczamy na małym ogniu aż zrobi się konsystencja sosu ( cukier nie musi się rozpuścić całkowicie, ważne żeby nie było grudek). Odstawiamy do wystudzenia.

Suche składniki przekładamy do miski i przelewamy mieszankę cukru, miodu i masła. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 2-3 dni.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i czekamy aż nabierze pokojowej temperatury. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wałkujemy ciasto na 3 mm. Wycinamy pierniczki. Pieczemy w 190-200 stopniach 8 minut.

Wystudzić. Dekorować według uznania.


Kategorie przepisów

Podobne przepisy