Pierniczki świąteczne do wycinania - łatwe, od razu miękkie
Uwaga dzieci duże i małe! Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie!
Pierniki są bardzo proste do przygotowania, a to ciasto idealne do wykrawania foremką. Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu. A najważniejsze są po prostu pyszne. Nie musisz czekać tygodniami aż zmiękną, są natychmiast po upieczeniu miękkie i zdatne do jedzenia. W pierwszym dniu może trochę kleiste, ale już każdy następny dzień to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, bo rozpływają się w ustach.
Jeśli ciasteczka chcesz powiesić na choince pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić dziurki do nawleczenia sznureczka.
Moje pierniczki oblałam czekoladą, ponieważ z toną lukru są dla mnie po prostu niejadalne. Możesz jednak ozdobić je wg własnego uznania!
Składniki (na 3 blachy):
50 ml soku z pomarańczy
70 g cukru/ksylitolu
150 g płynnego miodu
150 g masła
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szczypta soli
300 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania
100 g mąki żytniej 1050
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
Składniki na glazurę:
140 g czekolady gorzkiej 60%
100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- w małym rondelku podgrzać wyciśnięty sok z pomarańczy, ksylitol i miód. Zdjąć z pieca i dołożyć pokrojone na kawałki masło, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać sól i sodę oczyszczoną, odstawić
- wymieszać obie odważone mąki i przyprawy do miski, następnie wlać zawartość rondelka i przy pomocy miksera wymieszać do połączenia składników. Owinąć ciasto w folię spożywczę i odstawić na noc do lodówki
- przed planowanym pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki, by się nieco ogrzało
- piekarnik nastawić na 200' C
- na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować porcję ciasta na grubość 5 mm. Wycinać ciasteczka dowolnymi foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach do zawieszenia na choince zrobić dziurki najlepiej przy pomocy plastkowej rurki do napojów
- piec na środkowej szynie 8-10 minut. Studzić na kratce
- w rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Rondel zestawić z płyty. Dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać
- przy pomocy pędzla smarować ciasteczka polewą czekoladową. Odstawiać na kratkę do suszenia, najlepiej zostawić na całą noc. Następnego dnia złożyć pierniczki do puszki lub szklanego naczynia ze szczelną pokrywką
źródło: Backen - Das Buch
1 pierniczek to 135 kcal, 1g białka, 3 g tłuszczu, 25 g węglowadanów