Pierniczek białoruski

Pierniczek białoruski

Zdjęcie - Pierniczek białoruski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś kończąc mój maraton z kuchnią polską przedstawiam pierniczek białoruski z kuchni kresowej. Przepisy tej kuchni są tak naprawdę bardzo polskie. To właśnie tam najdłużej przetrwały tradycje kuchni staropolskiej. Przepis na pierniczek białoruski znalazłam w książce "Kuchnia polska tradycyjna" wydawnictwa Exlibris. Ciasto jest pyszne, chałwowe, zupełnie inne od wszystkich pierników, jakie do tej pory próbowaliśmy. Bardzo nam smakowało. Dołączam go do akcji Ireny i Andrzeja, nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Bardzo się cieszę, że uczestniczyłam w tak wspaniałej akcji, dzięki której poznałam polskie smaki zupełnie mi nieznane i przypomniałam sobie te, o których prawie zapomniałam. Dziękuję:)

Zdjęcie - Pierniczek białoruski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*20dag chałwy orzechowej

*1 szklanka cukru

*3 szklanki mąki

*1 jajko

*3/4 szklanki powideł śliwkowych

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*cukier waniliowy

*cynamon (dałam około 2 łyżeczek)

*sól

*opcjonalnie: szczypta imbiru, gałki muszkatołowej (te przyprawy dodałam od siebie)

*tłuczcz do wysmarowania formy

Na syrop:

*2 łyżki cukru

*4 łyżki wody

Wykonanie:

Chałwę rozetrzeć, dodać jajko, cukier, powidła, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Po 30-45 minutach ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blasze (u mnie prostokątna 24x34 cm). Ja nie wałkowałam, bo się nie dało, wylepiłam formę ciastem.

Piec około 45 minut w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni C. Gotowy pierniczek posmarować syropem. Pokroić w kwadraty.

Smacznego :)

Zdjęcie - Pierniczek białoruski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczek białoruski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów