Piegusek brzoskwiniowy
Dawno nie było warstwowego ciasta z efektem wow, a wszystko dlatego, że ostatnio stawiałam na prostsze smaki z sezonowymi dodatkami - przerabiałam jabłka, śliwki, dynie, ale ponieważ uwielbiam składać wysokie ciasta i łączyć różne warstwy, dziś mam dla Was coś super pysznego - biszkopt makowy i biały biszkopt połączone kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami i obowiązkowo polane polewą czekoladową. Czy muszę pisać jakie to było pyszne? Czy wystarczy, że zaproszę na przepis?
Ciasto Piegusek brzoskwiniowy - składniki i przygotowanie:
Biszkopt makowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka maku
- 3/4 szklanka cukru
- 1 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż się całkowicie rozpuście, wtedy kolejno dodajemy żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja miała 23x33 cm). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty.
Ciasto z białek:
- 1 szklanka białek (białka z 5 jaj)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy ocet i ponownie mieszamy. Wykładamy do tej samej blaszce w której piekł się biszkopt makowy, ok 35 min. w temp. 170 st. C
Masa budyniowa:
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 750 ml mleka
- 1 kostka masła (200 g)
Mleko zagotowujemy zostawiając ok 1/2 szklanki, najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie, by się nie przypalił krem). Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mąki oraz mleko i miksujemy do połączenia, aby nie było grudek. Gotową mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając, by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Studzimy Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
Warstwa brzoskwiniowa:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewę z brzoskwiń uzupełniamy wodą, tak aby uzyskać 750 ml płynu, zagotowujemy i do gorącego wsypujemy galaretki mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy pokrojone owoce i mieszamy.
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.
Złożenie ciasta:
Na jeden z przekrojonych wcześniej placków makowych wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy, przykrywamy białym biszkoptem na który wykładamy tężejącą galaretkę z owocami. Przykrywamy drugim plackiem makowym i polewamy polewą czekoladową. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, a najlepiej do lodówki na kilka godzin.