Pieczywo chrupkie z chrzanem na zakwasie

Pieczywo chrupkie z chrzanem na zakwasie

Zdjęcie - Pieczywo chrupkie z chrzanem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że wśród czytelników są miłośnicy domowego chrupkiego pieczywa. I chociaż największą popularnością i zainteresowaniem cieszył się przepis na ich prostą wersję bez drożdży z dodatkiem suszonych pomidorów, postanowiłam, że opracuję wersję na zakwasie. Coraz większymi krokami zbliża się Wielkanoc, dlatego dodatkiem smakowym chrupkich chlebków będzie świeżo tarty chrzan.

Oczywiście podobnie jak w przypadku chleba, jedyny słuszny chrzan jest domowy. I wcale nie trzeba płakać ścierając go! Moją tajemnicą jest jego krótkie zamrożenie. Wystarczy włożyć obrany chrzan na 30 minut do zamrażalnika, a można go ścierać na tarce bez większych łez.

Chrzan w chlebkach nie jest dominujący, ale daje ciekawy posmak, na pewno będzie świetnie smakować z sałatką jarzynową lub przegryzany do żurku.

Zdjęcie - Pieczywo chrupkie z chrzanem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczywo chrupkie z chrzanem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczywo chrupkie z chrzanem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chupkie pieczywo z chrzanem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 4 godz. 20 min.

Porcje: 12

Składniki
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 150 g mąki żytniej jasnej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 8 łyżek świeżo tartego chrzanu (lub 4 łyżki ze chrzanu w śmietanie)
  • 50 ml oliwy
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Kawałek korzenia chrzanu obieramy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach.
  2. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy sól, aktywny zakwas. Dodajemy tarty chrzan, wlewamy oliwę i letnią wodę. Mieszamy składniki przez 2 minuty, do dokładnego połączenia. Ciasto będzie w konsystencji przypominał plastelinę, zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2,5 h.
  3. Ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i wałkujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wycinamy przyszłe krakersy tworząc mniejsze prostokąty lub wycinając kółka. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 1-1,5 h.
  4. Blachę z pieczywem wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
  5. Studzimy na kuchennej kratce. Podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

3.1.09

Kategorie przepisów