Pieczony schab faszerowany wedzoną słoniną z sosem chrzanowo jajecznym

Pieczony schab faszerowany wedzoną słoniną z sosem chrzanowo jajecznym
Zdjęcie - Pieczony schab faszerowany wedzoną słoniną z sosem chrzanowo jajecznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony schab faszerowany wedzoną słoniną z sosem chrzanowo jajecznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony schab faszerowany wedzoną słoniną z sosem chrzanowo jajecznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony schab faszerowany wedzoną słoniną z sosem chrzanowo jajecznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 150 gram wędzonej słoniny
  • 2 papryki czerwone
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek startego chrzanu
Przygotowanie

Schab umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż dwukrotnie, nie rozcinając do końca. Mięso natrzeć przyprawami, również w nacięciach. Odstawić mięso, a w tym czasie przygotować farsz.


Słoninę kroimy na cienkie plastry. Paprykę myjemy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, przełączamy na opcje grill. Obracamy paprykę kilkakrotnie aby skórka papryki była delikatnie czarna z każdej strony. Po upieczeniu wkładamy do miski plastikowej i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Po około 10 minutach obieramy papryki i kroimy wzdłuż na cztery części.


Do jednej kieszeni wkładamy paprykę, a do drugiej plastry słoniny. Mocno związujemy mięso i wkładamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 75 minut.


Jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę, dodać śmietanę, chrzan i ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Kategorie przepisów