Pieczony łosoś z czosnkiem i rozmarynem
Dziś całe 17 st C i piękne s ł o ń c e pozwala skutecznie zapomnieć o nadchodzącej zimie.
Jest mi d o b r z e, i mam tylko nadzieję że taka aura utrzyma się jak najdłużej!
Pokażę Wam banalnie prosty przepis na ł o s o s i a z piekarnika.
Bardzo, bardzo w moim stylu, minimum składników i proste, czyste smaki.
Rybkę tą jedliśmy już jakiś czas temu razem z Dominyką - naszym ostatnim gościem z Couchsurfingu. Fantastyczna osoba, odważna i pełna pozytywnej energii!
Przywiozła nam z Francji cudowny, świeży rozmaryn, i razem, po 22:00 robiłyśmy w kuchni tą rybkę.
Gadając i gadając, bo zatrzymała się tylko na jeden wieczór, a wciąż tak wiele było do opowiedzenia.
Do tego wino i ryż gotowany na sypko.
Uśmiechy na twarzach.
I k o n i e c z n i e wykorzystajcie oliwę z dna naczynia! Jest c u d o w n a , idealnie przesiąknięta wszystkimi smakami! My, szczodrze polewaliśmy nią i łososia i ryż.
Polecam!
• • •
Pieczony łosoś z czosnkiem i rozmarynem
( porcja dla trzech osób )
3 kawałki łososia (dzwonki albo filety)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę (tak aby przykryła dno), układamy gałązki rozmarynu. Na nich, delikatnie kładziemy rybę, solimy i pieprzymy do smaku, nacieramy czosnkiem.
Na wierzchu układamy pozostały rozmaryn.
Pieczemy ok 7 - 10 min, aż łosoś się zetnie, a rozmaryn z góry będzie niemal chrupki.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, lub z kawałkiem świeżego pieczywa.
Smacznego!
• • •
Baked salmon with garlic and rosemary
( Serving for three persons )
3 pieces of salmon a few sprigs of fresh rosemary 4 - 5 cloves of garlic, finely chopped olive oil salt and freshly ground pepper
Preheat oven to 180 C degrees.
At the bottom of a casserole dish pour the olive oil (so that it covers the whole bottom), put a few rosemary sprigs. Gently arrange the fish on the rosemary, add salt and pepper, rub with garlic.
Put the remaining rosemary on top.
Bake for about 7 - 10 minutes, until salmon is cooked, and rosemary springs are almost crunchy.
Serve with cooked rice, or a piece of fresh bread.
Enjoy!