Pieczony łosoś sezamowy

Zdjęcie - pieczony łosoś sezamowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesteśmy wielkimi rybożercami. Najchętniej raczymy się prostopieczonym sandaczem, ale łosoś w maku, czy ten halibut też nam bardzo smakują. Zazwyczaj jednak wrzucam doprawione jedynie sokiem z cytryny (tak, możemy już cytrusy!), solą i pieprzem rybki do piekarnika, ale czasem zachciewa nam się czegoś innego. No to proszę bardzo, sezamowy łosoś, bardzo dobry oraz jakże inny.
Potrzebne będzie:

filet z łososia ze skórą (obraną z łusek)
na marynatę:
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego*
3 łyżki miodu (alergicy: syropu klonowego)
1/4 łyżeczki pieprzu
oraz:
ziarno sezamu
limonka (alergicy pomijają)

Filet podzielić na porcje. Wymieszać składniki marynaty i posmarować porcje ryby. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie przełożyć łososia na blachę do pieczenia, ponownie posmarować marynatą i wstawić do piekarnika (termoobieg), nagrzanego do 175 stopni. Piec rybę ok. 20-25 minut, co 5 minut, w razie potrzeby, smarując pozostałą marynatą. 2-3 minuty przed końcem pieczenia, posypać mięso ziarnami sezamu (niezbyt obficie). Gotowe filety podawać skropione sokiem z limonki (jeśli nie mamy alergii na cytrusy).

*przy alergii na soję pominąć sos - rybę po prostu posolić przed posmarowaniem marynatą

Przepisy z tych kategorii

Pieczony łosoś z imbirem i pieprzem  cytrynowym

Pieczony łosoś z imbirem i pie…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Łosoś w marynacie z octu balsamicznego i miodu
1

Łosoś w marynacie z octu balsa…

figmara figmara
figowe smaki

Łosoś teriyaki
2

Łosoś teriyaki

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Łosoś miodowy
6

Łosoś miodowy

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pstrąg łososiowy w chilli na warzywach
1

Pstrąg łososiowy w chilli na w…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym
1

Pstrągi pieczone z masłem czos…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie