Pieczony kurczak z szałwią nadziewany farszem z wątróbek drobiowych z pietruszką

Pieczony kurczak z szałwią nadziewany farszem z wątróbek drobiowych z pietruszką
Zdjęcie - Pieczony kurczak z szałwią nadziewany farszem z wątróbek drobiowych z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony kurczak z szałwią nadziewany farszem z wątróbek drobiowych z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony kurczak z szałwią nadziewany farszem z wątróbek drobiowych z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kura o wadze ok.
  • 1,2-1,4 kg
  • 10 listków szałwii
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 0,5 wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Oczyścić wątróbkę i usmażyć na 1 łyżce oleju Kujawskiego, ostudzić, a następnie zmielić. Poszatkować pietruszkę i dodać do wątróbki, a następnie dodać koniak, jajko, bułkę tartą i doprawić solą i pieprzem; dokładnie wyrobić. Resztę oleju wymieszać z papryką, doprawić solą i pieprzem.


Umyć i osuszyć kurczaka. Oddzielić delikatnie skórę od mięsa i wsunąć pod spód listki szałwii. Napełnić kurczaka farszem z wątróbki oraz natrzeć na zewnątrz olejem z przyprawami. Piec w brytfance z bulionem około 1,5 godziny w temperaturze 200°C, od czasu do czasu podlewając wytworzonym bulionem.



Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Kategorie przepisów