Pieczony kurczak z cebulą i czosnkiem
Jest to pierwszy przepis, który umieszczam na blogu w ramach IV edycji "Gotowanie po polsku", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia. Sympatyczną akcję w kulinarnej blogosferze, przeprowadzają znani nam wszyscy Irena i Andrzej , którzy wędrują z widelcem w zakątki smaku i aromatu:)
składniki:
1 duży kurczak
3 cebule
4 ząbki czosnku
papryka słodka
sól
pieprz
wywar drobiowy(około1 szklanki)
jarzynka
olej
Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką, czosnkiem i jarzynką, odłożyć do lodówki na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 180 st., wstawić kurczaka, skropić olejem i piec przez około 45/50 minut. Cebule obrać i pokroić w grube plastry. Kurczaka wyjąć z piekarnika, obłożyć plastrami cebuli i wlać 1 szklankę wywaru drobiowego. Ponownie wstawić i piec jeszcze przez około 40/50 minut polewając wywarem.