Pieczony kurczak z cebulą i czosnkiem

Pieczony kurczak z cebulą i  czosnkiem

Zdjęcie - Pieczony kurczak z cebulą i  czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Jest to pierwszy przepis, który umieszczam na blogu w ramach IV edycji "Gotowanie po polsku", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia. Sympatyczną akcję w kulinarnej blogosferze,  przeprowadzają znani nam wszyscy Irena i Andrzej , którzy wędrują z widelcem w zakątki smaku i aromatu:)

 

 

 Zdjęcie - Pieczony kurczak z cebulą i  czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  

składniki:

1 duży kurczak

3 cebule

4 ząbki czosnku

papryka słodka

sól

pieprz

wywar drobiowy(około1 szklanki)

jarzynka

olej

 

Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką, czosnkiem i jarzynką, odłożyć do lodówki na kilka godzin.  Piekarnik nagrzać do 180 st., wstawić kurczaka, skropić olejem i piec przez około 45/50 minut. Cebule obrać i pokroić w grube plastry. Kurczaka wyjąć z piekarnika, obłożyć plastrami cebuli i wlać 1 szklankę wywaru drobiowego. Ponownie wstawić i piec jeszcze przez około 40/50 minut polewając wywarem.

 

 

Zdjęcie - Pieczony kurczak z cebulą i  czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony kurczak z cebulą i  czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony kurczak z cebulą i  czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony kurczak z cebulą i  czosnkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów