Pieczony kalafior

Jeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę. Poezja, mówię Wam.

Zdjęcie - Pieczony kalafior - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1 mały kalafior
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
2 gałązki natki pietruszki
sól
2 łyżki oleju rzepakowego


Z przypraw i oleju robimy pastę, wlewamy ją do miski. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, wrzucamy do tej samej miski, dokładnie obtaczamy w paście, odstawiamy na 15 minut. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym. Przed podaniem posypujemy natką.


Przepisy z tych kategorii

Frytki z selera
1

Frytki z selera

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekane warzywa sezonowe

Zapiekane warzywa sezonowe

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kotleciki z soczewicy i warzyw
9

Kotleciki z soczewicy i warzyw

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Klopsiki z soczewicy z sosem  pomidorowym
10

Klopsiki z soczewicy z sosem…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Bakłażan smażony
2

Bakłażan smażony

Laura Laura
Cafe Babilon

Curry z czerwoną soczewicą i  kalafiorem
15

Curry z czerwoną soczewicą i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki