Pieczone ziemniaki z gzikiem i boczkiem
Grillowane ziemniaczki z gzikiem jedliśmy w miniony weekend w zaprzyjaźnionej restauracji Old Tree Villa and Restaurant w pobliskich Broszkowicach. Początkowo rozbawiła mnie nazwa samego gzika, początkowo nie zdawałam sobie sprawy czym jest gzik. Ziemniaczki zawinięte w sreberka były przyrządzone w specjalistycznym parowym grillu, były mięciutkie, niezwykle kremowe, jednocześnie wciąż zachowywały kształt ziemniaka w mundurku. Gzik był aksamitnie gładki, jednocześnie dobrze doprawiony. Ziemniak z gzikiem pasowały do siebie jak ulał i z wielką przyjemnością zajadaliśmy ten specjał pochodzący z wielkopolski.
Samodzielnie w domu postanowiłam odtworzyć przepis na pieczone ziemniaki w mundurkach i twarogowy gzik. Postanowiłam dodać do sosu skarmelizowane skwarki z boczku i odrobinę smażonej cebulki, w moich wyobrażeniach była to kompozycja idealna. Nie pomyliłam się ani trochę.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość : 10 sztuk
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 1 godz.
30
min.Kalorie: 130 kcalNowe ziemniaczki pieczone w mundurkach z dodatkiem masła + popularny w Wielkopolsce twarogowy serek zwany gzikiem.
Składniki:- PIECZONE ZIEMNIAKI
10 sztuk dużych nowych ziemniaków w mundurkach
50 g miękkiego masła
odrobina drobnej soli
- GZIK
300 g twarogu tłustego
200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %
1 pęczek szczypiorku
sól i grubo zmielony czarny pieprz
200 g surowego boczku
1 niewielka czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- PIECZONE ZIEMNIAKI
- Ziemniaki umyj, jeśli skórka jest bardzo zabrudzona wyszoruj szczoteczką. Nie obieraj ich ze skórki, gdyż pozwala zachować najwięcej aromatu i składników odżywczych.
- Ziemniaczki posmaruj cienką warstwą masła, oprósz odrobiną drobnej soli. Każdy ziemniak z osobna owiń szczelnie kawałkiem aluminiowej folii spożywczej. Ułóż je na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na grzanie góra, dół na około 70 – 90 minut. Najlepiej sprawdzać szpikulcem czy ziemniaczki są już wystarczająco miękkie, wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Po upieczeniu pod skórką powinna kryć się kremowa, wręcz maślana konsystencja ziemniaczka.
- Ziemniaczki serwuj najlepiej na gorąco, koniecznie z twarogowym gzikiem z dodatkiem karmelizowanych skwarek z boczku.
- GZIK
- Twaróg tłusty zmiel w maszynce do mielenia co najmniej 3 – krotnie, powinien być gładki. Połącz go z kwaśną śmietaną, bardzo drobniutko posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Gzik przełóż do eleganckiej miseczki.
- Boczek pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Przełóż na zimną patelnię i wytop z tłuszczu tworząc coś w rodzaju chrupiących skwarek. Pod koniec smażenia i wytapiania surowego boczku dodaj na patelnię poszatkowaną czerwoną cebulkę, podsmażaj ją aż przyrumieni się na tłuszczu zgromadzonym na patelni.
- Skwarki z boczku oraz karmelizowaną cebulkę wyłóż na wierzch gzika. Nabierz jedynie odrobinę tłuszczu zgromadzonego na patelni, tak dla smaczku, inaczej serek będzie nieapetycznie zbyt tłusty.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Uwagi:
- Ziemniaki z gzikiem są przepyszną samodzielną przekąską lub dodatkiem do innych obiadowych dań.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto