Pieczone warzywa z szaszłykiem drobiowym
Czy może być coś lepszego na obiad w letni gorący dzień niż pieczone warzywa? No może tylko chłodnik pod warunkiem, że ktoś takie zupy lubi. Warzywa można zdecydowanie zjeść w wersji samodzielnej, ja upiekłam razem z nimi fileta z kurczaka, uprzednio marynowanego i nadzianego na szpatułkę. Obiad wyszedł po prostu przepyszny.
Składniki:
- 4 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- rozmaryn
- oliwa
- sól, pieprz
- bazylia
- 3 łyzki octu balsamicznego
- filet z kurczak
- sok z połowy cytryny
Umyty filet pokroić w paski. Wymieszać oliwę, zmiażdżony ząbek czosnku, rozmaryn i sok z cytryny. Włożyć paski kurczaka do marynaty i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować warzywa. Cebule obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Rozmaryn umyć, osuszyć i oberwać igły. Warzywa wymieszać z rozmarynem, octem balsamicznym i oliwą. Wyłożyć na blachę Oprószyć solą oraz pieprzem. Paski kurczaka nadziać na szpatułki i ułożyć na warzywach. Piec ok. 20-25 minut.
Smacznego:)