Pieczone warzywa z kuskusem i serem pleśniowym

Pieczone warzywa z kuskusem i serem pleśniowym
Zdjęcie - Pieczone warzywa z kuskusem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone warzywa z kuskusem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone warzywa z kuskusem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone warzywa z kuskusem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone warzywa z kuskusem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczone warzywa z kuskusem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g małych marchewek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 250 g kalarepy
  • 250 g brukselki
  • 200 g kopru włoskiego
  • 120 g kuskusu
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
  • 75 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 25 ml miodu
  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki chili w płatkach
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut


Oczyszczone i pokrojone na dość duże kawałki warzywa skrapiamy 50 ml Oliwiera, miodem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem i chili. Pieczemy około 20 minut w temp. 190ºC. 

Bulion zagotowujemy i zalewamy nim kuskus. Dodajemy 25 ml Oliwiera i skórkę otartą z cytryny. 

Przykrywamy i odstawiamy, by napęczniał i wchłonął cały bulion.

Gotowy kuskus przekładamy na duży półmisek. Na kaszę wykładamy upieczone warzywa i posypujemy pokruszonym serem.

Całość polewamy pozostałym na dnie naczynia sosem z pieczonych warzyw. 

Kategorie przepisów