Pieczone pomidory z farszem z kaszy gryczanej i bakłażana


- 6 pomidorów (jak największych)
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- garść świeżej pietruszki
- 5 pieczarek
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- ser żółty do posypania
- sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne
- olej rzepakowy
Z pomidorów usuń nożem szypułkę i twarde części. Łyżeczką wydłub miąższ, zostaw ok. 1 cm miąższu przy skórze. Połowę miąższu zostaw na później. Cebulę, pieczarki i pietruszkę drobno pokrój. Umytego bakłażana również pokrój w kostkę i przypraw. Na rozgrzany olej wrzuć przyprawy, następnie dodaj cebulę i pieczarki. Po kilku minutach dodaj bakłażana, podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec dodaj miąższ z pomidorów i kaszę, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze oraz dodaj pietruszkę. Pomidory napełnij farszem, każdą łyżkę farszu uciskając, tak aby jak najwięcej się zmieściło. Posyp pokruszonym serem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym olejem. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 minut.

