Pieczone figi z miodem, cynamonem i pistacjami
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Byłam na zakupach. Zobaczyłam figi więc włożyłam do koszyka kilka sztuk. A potem głowiłam się co z nimi zrobić. Nie miałam czasu na ciasto, ani żaden inny wypiek dlatego powędrowały sobie tak po prostu do piekarnika z dodatkiem miodu, posypane odrobiną cynamonu i siekanymi pistacjami. Podałam z jogurtem bo tak podobno najlepiej smakują. Ja wielbicielką fig nie jestem ale deser wyszedł całkiem przyjemny dla podniebienia. Najlepszy jest sos, który powstaje w czasie pieczenia z soku fig, miodu i rumu. Więc jeśli macie ochotę polecam ten sposób na figi.
Składniki Instrukcje
Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem. Ułożyć przekrojone na pół figi. Każdą połówkę skropić rumem, następnie polać miodem. Posypać cynamonem i siekanymi pistacjami. Wstawić do nagzranego do 180 stopni piekarnika na 15-20 min. Podawać gorące z łyżką gęstego jogurtu.
Smacznego:)