Pieczone figi z miodem, cynamonem i pistacjami

Pieczone figi z miodem,  cynamonem i pistacjami
Zdjęcie - Pieczone figi z miodem,  cynamonem i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 25
  • Czas przygotowania: 5minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Byłam na zakupach. Zobaczyłam figi więc włożyłam do koszyka kilka sztuk. A potem głowiłam się co z nimi zrobić. Nie miałam czasu na ciasto, ani żaden inny wypiek dlatego powędrowały sobie tak po prostu do piekarnika z dodatkiem miodu, posypane odrobiną cynamonu i siekanymi pistacjami. Podałam z jogurtem bo tak podobno najlepiej smakują. Ja wielbicielką fig nie jestem ale deser wyszedł całkiem przyjemny dla podniebienia. Najlepszy jest sos, który powstaje w czasie pieczenia  z soku fig, miodu i rumu. Więc jeśli macie ochotę polecam ten sposób na figi.

Składniki Instrukcje

Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem. Ułożyć przekrojone na pół figi. Każdą połówkę skropić rumem, następnie polać miodem. Posypać cynamonem i siekanymi pistacjami. Wstawić do nagzranego do 180 stopni piekarnika na 15-20 min. Podawać gorące z łyżką gęstego jogurtu.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pieczone figi z miodem,  cynamonem i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów