Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami

Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami
Zdjęcie - Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ok. 1 kg piersi z indyka
  • 250 g pieczarek
  • 75 g cebuli
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso rozcinamy, tworząc duży płat. Zalewamy solanką przygotowaną z 500 ml wody i 1 łyżki soli. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.

Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Przesmażamy. Jeśli puszczą sok, smażymy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Mięso wyjmujemy z solanki i osuszamy. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem i wykładamy farsz pieczarkowy w miejscu rozcięcia. Rolujemy mięso i obwiązujemy sznurkiem.

Mięso skrapiamy olejem, sokiem z cytryny i oprószamy nasionami kopru włoskiego i solą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC na 10-15 minut, a następnie zmniejszamy do 170ºC i pieczemy kolejne 45 minut.

Lekko studzimy przed pokrojeniem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów