Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami

Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami
W okresie świątecznym stawiam na potrawy, na które w ciągu roku brakuje mi czasu, a także te, które tylko teraz smakują tak dobrze. Tak właśnie jest z piersią indyka z farszem pistacjowym. Wygląda i smakuje wybornie i wytwornie, a do jej przygotowania wcale nie trzeba wybitnych umiejętności.

Zdjęcie - Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniec roku zawsze nastraja mnie refleksyjnie. Nie szkodzi, że pracy jest sporo, teraz liczy się to, by zapiąć wszystko na ostatni guzik przed wbiciem północy. Dzięki temu będziemy mogli przewrócić kartę kalendarza z czystym sumieniem i zacząć wprowadzać kolejne, nowe plany w życie. To jakby znów wszystko zacząć od początku, tyle, że z bagażem poprzednich doświadczeń, które pomogą uniknąć poprzednich błędów.

A w tym roku czeka mnie dużo zmian i wiele pracy. Mam nadzieję, że owocnej…

A skoro już dziś żegnamy się ze starym rokiem, chciałabym życzyć Wam i sobie dobrego Nowego Roku, bo w tych kilku słowach zawiera się wszystko, co dla każdego z nas jest ważne.

Wierzę, że 2014r. przyniesie nam spokój, zdrowie, dużo uśmiechu i czasu na wspólne smaczne gotowanie.

Mam nadzieję, że także z Ósmym kolorem tęczy.

Zdjęcie - Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 800g piersi indyka
  • 50g marchwi
  • 100g cebuli
  • 100g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 75g obranych pistacji
  • 100g ricotty
  • 10g natki pietruszki
  • 15ml octu balsamicznego
  • 30ml jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyłam i osuszyłam. Przekroiłam wzdłuż na pół nie dzieląc na dwie części. Tak, by utworzyła się dość głęboka kieszeń.
  • Pistacje posiekałam. Marchew starłam na tarce, połowę cebuli pokroiłam w kostkę. Posiekałam natkę.
  • Składniki farszu: marchew, natkę, pokrojoną cebulę, pistacje oraz ricottę wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Rozłożyłam na mięsie pozostawiając wolne brzegi. Całość spięłam (można też związać nicią).
  • Miękką margarynę zmiksowałam w blenderze razem z octem balsamicznym, sosem sojowym oraz pozostałą cebulą na pastę.
  • Mięso ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i rozsmarowałam na nim przygotowaną pastę. Na tym etapie może wyglądać to niezbyt apetycznie, ale zmieni się to podczas pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzałam do 220°C i piekłam mięso przez 25-30 minut.Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 160°C i dopiekałam mięso przez kolejne 45-60 minut, aż będzie upieczone.
  • Po upieczeniu zsunęłam pozostałości pasty z powierzchni mięsa. Uzyskałam w ten sposób rumianą i błyszczącą skórkę i jednocześnie soczyste i smaczne mięso.
  • Podałam na ciepło lub zimno w plastrach.

Smacznego i do zobaczenia w Nowym roku!

Przepis na tę pieczeń, jak też 9 innych moich bożonarodzeniowych propozycji, jest częścią Świątecznej książki kulinarnej, która powstała przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl pod patronatem ZT Kruszwica.

Zdjęcie - Pieczona pierś indyka nadziewana pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 wpis sponsorowany

Kategorie przepisów