Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa
Moja pierwsza pieczona owsianka. Pyszna, bardzo gęsta, w sam raz słodka. Mocno jagodowa. Najlepsza jeszcze gorąca podana z odrobiną gęstego naturalnego jogurtu, ale i zimna smakuje całkiem nieźle.
Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa
Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 szklanka leśnych jagód
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- gęsty jogurt naturalny
Płatki, sól i 3 łyżki cukru wymieszać z wiórkami kokosowymi, zostawiając 2 łyżki wiórków do posypania. Banana rozgnieść widelcem i połączyć z płatkami. Do żaroodpornej formy o wymiarach 10 x 10 cm wysmarowanej masłem, wyłożyć połowę powstałej masy i posypać połową jagód. Położyć drugą część płatków i przykryć pozostałymi jagodami. Jajko rozbełtać z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Powstałą mieszanką zalać płatki. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki masła i posypać całość pozostałymi wiórkami zmieszanymi z łyżką cukru. Owsiankę piec przez 40 min. w temp. 180 st. C. Podawać gorącą z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego :)
źródło przepisu: "Kulinarne opowieści" Dominika Wójcik.