Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Pieczona owsianka kokosowo -  jagodowa

Moja pierwsza pieczona owsianka. Pyszna, bardzo gęsta, w sam raz słodka. Mocno jagodowa. Najlepsza jeszcze gorąca podana z odrobiną gęstego naturalnego jogurtu, ale i zimna smakuje całkiem nieźle.

Zdjęcie - Pieczona owsianka kokosowo -  jagodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 szklanka leśnych jagód
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • gęsty jogurt naturalny

Płatki, sól i 3 łyżki cukru wymieszać z wiórkami kokosowymi, zostawiając 2 łyżki wiórków do posypania. Banana rozgnieść widelcem i połączyć z płatkami. Do żaroodpornej formy o wymiarach 10 x 10 cm wysmarowanej masłem, wyłożyć połowę powstałej masy i posypać połową jagód. Położyć drugą część płatków i przykryć pozostałymi jagodami. Jajko rozbełtać z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Powstałą mieszanką zalać płatki. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki masła i posypać całość pozostałymi wiórkami zmieszanymi z łyżką cukru. Owsiankę piec przez 40 min. w temp. 180 st. C. Podawać gorącą z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Zdjęcie - Pieczona owsianka kokosowo -  jagodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczona owsianka kokosowo -  jagodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

 

źródło przepisu: "Kulinarne opowieści" Dominika Wójcik.

Kategorie przepisów