Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką

Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką

Roasted corn.
Zdjęcie - Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. Zdjęcie - Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 kolby kukurydzy

2 łyżki masła

1 strąg chilli małe

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka oregano świeżego

2 łyżki orzechów laskowych

1 ząbek czosnku

1 limonka

sól

,pieprz

Wykonanie. Pietruszkę , oregano , chilli i orzechy posiekać. Dodać skórkę otartą z limonki lub cytryny. Roztopić masło ,dodać mieszankę ziołową i wymieszać. Liście wokół kolby rozchylić, posypać solą pieprzem i obłożyć maślaną masą . Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 20-25 minut w temp.180 stopni. Czas zależy od tego jak miękką lubimy kukurydzę. Z upieczonej kukurydzy zdejmujemy liście i kroimy na kawałki lub obgryzamy całą.
Rada.
Zbyt długie gotowanie, pieczenie kukurydzy powoduje ,że robi się znowu twarda, podobnie jak solenie wody na początku gotowania .

Kategorie przepisów