Pieczona kukurydza z ziołowo orzechową posypką
Roasted corn.
Składniki.
2 kolby kukurydzy
2 łyżki masła
1 strąg chilli małe
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka oregano świeżego
2 łyżki orzechów laskowych
1 ząbek czosnku
1 limonka
sól
,pieprz
Wykonanie. Pietruszkę , oregano , chilli i orzechy posiekać. Dodać skórkę otartą z limonki lub cytryny. Roztopić masło ,dodać mieszankę ziołową i wymieszać. Liście wokół kolby rozchylić, posypać solą pieprzem i obłożyć maślaną masą . Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 20-25 minut w temp.180 stopni. Czas zależy od tego jak miękką lubimy kukurydzę. Z upieczonej kukurydzy zdejmujemy liście i kroimy na kawałki lub obgryzamy całą.
Rada.
Zbyt długie gotowanie, pieczenie kukurydzy powoduje ,że robi się znowu twarda, podobnie jak solenie wody na początku gotowania .