Pieczona karkówka pod ananasową pierzynką

Pieczona karkówka pod ananasową pierzynką

Ciekawa propozycja na świąteczne danie obiadowe. Dzięki posmarowaniu mięsa ananasowym puree, pieczeń nie wysycha i pozostaje soczysta. Ja użyłam karkówki, tak jak było w oryginalnym przepisie, ale myślę, że z powodzeniem można w ten sam sposób przygotować schab.

Zdjęcie - Pieczona karkówka pod ananasową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PIECZONA KARKÓWKA POD ANANASOWĄ PIERZYNKĄ
1,2kg niezbyt tłustej karkówki bez kości,
1,5 puszki ananasów,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 pory,
3 łyżki bułki tartej,
1 jajko,
½ łyżeczki kurkumy,
½ łyżeczki mielonego imbiru,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
sól i pieprz,
olej

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewając odrobiną wody i wytworzonym sosem, tak aby mięso nie wyschło.
Ananasy odsączyć na sitku i pokroić na kawałki. 1 połowę odłożyć, a drugą zmiksować wraz z żółtkiem jaja na puree. Dodać natkę, kurkumę, imbir, pieprz cayenne, trochę soli i pieprzu oraz tyle bułki, aby masa była dość gęsta. Białko ubić na pianę i wmieszać w ananasową masę. Podpieczone mięso posmarować masą i piec jeszcze ok. 30 minut.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Podsmażyć na odrobinie oleju lub masła. Do podsmażonych porów wlać odrobinę wody, dodać pozostałe ananasy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut, aż pory będą miękkie.
Pieczeń wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku razem z duszonymi porami i ananasami.


(źródło: baaardzo stary „Poradnik Domowy” ;))


Zdjęcie - Pieczona karkówka pod ananasową pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów