Pieczona karkówka marynowana w porterze z czosnkowym jarmużem i kaszą gryczaną na sypko
Karkówka znana nam jest przede wszystkim z grilla, ale to mięso można również przygotować w piekarniku. Aby skruszała, należy ją zostawić na dłuższy czas w odpowiedniej marynacie. Piwo porter, ciemne i o wyraźnym smaku, wniknie w głąb mięsa, nadając mu ciekawego głębszego smaku z odrobiną goryczki oraz słodyczy. Natomiast sos na bazie tego samego piwa idealnie ją nawilży i podkreśli jeszcze bardziej ten piwny smak.
Składniki
(przepis na 4 porcje)
4 plastry karkówki (każda po ok. 150-200 g)
1 ½ butelki piwa porter
600 g kaszy gryczanej na sypko
200 g świeżego jarmużu
1 cebula szalotka
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki masła
½ szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka brązowego cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie
Oczyścić karkówkę i zalać 1 butelką piwa, a następnie dodać cebulę szalotkę przekrojoną na pół, liście laurowe i ziele angielskie. Odstawić karkówkę na minimum 12 godzin (a najlepiej na 24 godziny) do lodówki. Po tym czasie odcedzić karkówkę, położyć w brytfance posmarowanej 1 łyżką masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30-35 minut. W tym czasie przygotować sos piwny z połowy butelki piwa. Rozmieszać śmietanę z mąką, podgrzać piwo i podgrzane dodawać do śmietany, cięgle mieszając. Następnie podgrzać, aż sos zgęstnieje. Doprawić sos cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Jarmuż umyć i osuszy, czosnek obrać i posiekać w plasterki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć jarmuż z czosnkiem przez ok. 2-3 minuty. Wyjąć karkówkę z piekarnika, posolić, popieprzyć i odczekać 3-5 minut, a następnie podawać z przesmażonym jarmużem z czosnkiem oraz ciepłą kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, polaną roztopioną resztą masła.
Pobierz listę składników: