Pieczona gęś z zeszytu babci Ewy

Składniki
- 1 .świeża gęś oczyszczona
- świeże jabłka (2 sztuki)
- zioła: pieprz, kminek, tymianek, czosnek, sól - według uznania
- olej Kujawski do marynaty
Przygotowanie
Wypatroszoną, wyczyszczoną z narządów gęś umyć, osuszyć i nafaszerować ją pokrojonymi jabłkami. Mieszankę przypraw zmieszaj z olejem i natrzyj nią Gęś. Dodatkowo można obłożyć ją czosnkiem w kawałkach i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Piekarnik trzeba nagrzać do ok 150 C i piec ok 6-8 h.
Jest to jeden z bezkonkurencyjnych i po stokroć sprawdzonych przepisów mojej babci. Smak jest naprawdę doskonały. Pieczona gęś zawsze już będzie mi się kojarzyć z domową atmosferą świąt, którą tylko babcia Ewa potrafiła nam stworzyć. Chwała jej za to na wieki!