Pieczona gęś z zeszytu babci Ewy

Pieczona gęś z zeszytu babci Ewy

Zdjęcie - Pieczona gęś z zeszytu babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczona gęś z zeszytu babci Ewy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 .świeża gęś oczyszczona
  • świeże jabłka (2 sztuki)
  • zioła: pieprz, kminek, tymianek, czosnek, sól - według uznania
  • olej Kujawski do marynaty

Przygotowanie

Wypatroszoną, wyczyszczoną z narządów gęś umyć, osuszyć i nafaszerować ją pokrojonymi jabłkami. Mieszankę przypraw zmieszaj z olejem i natrzyj nią Gęś. Dodatkowo można obłożyć ją czosnkiem w kawałkach i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

 

Piekarnik trzeba nagrzać do ok 150 C i piec ok 6-8 h.

 

Jest to jeden z bezkonkurencyjnych i po stokroć sprawdzonych przepisów mojej babci. Smak jest naprawdę doskonały. Pieczona gęś zawsze już będzie mi się kojarzyć z domową atmosferą świąt, którą tylko babcia Ewa potrafiła nam stworzyć. Chwała jej za to na wieki!

 

Kategorie przepisów