pieczona dorada z chilli i limonką

pieczona dorada z chilli i limonką
Ostatni tydzień był tygodniem rybnym, codziennie co innego a wszystko pyszne i zdrowe. Ubolewam, że świeże ryby po pierwsze są trudniej dostępne a po drugie niestety drogie. Daleko nam do zachodnioeuropejskiego wyboru, mało jest sklepów rybnych a w markecie, wiadomo nie zawsze jakość i świeżość zadowala.

Pieczona dorada z chilli i limonką
  • 2 świeże wypatroszone dorady
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z pół limonki
  • pół limonki w cząstkach
  • sól morska
  • tymianek
  • oliwa
Zdjęcie - pieczona dorada z chilli i limonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rybki oczyścić i osuszyć. Każdy bok naciąć 4 razy na głębokość pół centymetra. Rybkę lekko skropić oliwą, natrzeć solą tak żeby wniknęła w szczelinki. Do blendera wrzucić papryczkę bez pestek, obrane ząbki czosnku, sok z limonki i część tymianku - wszystko zmiksować i tą masą wysmarować dokładnie rybki, część można włożyć w brzuszek. Na wierzchu dałam też trochę całego tymianku w gałązkach. Piekłam bez przykrycia 20 minut w 180-200 stopniach.


Kategorie przepisów