Pieczeń z indyka i suszonych pomidorów
U Kasi znalazłam ciekawy przepis na pieczeń. Skusił mnie wygląd pieczeni i to, że wśród składników znajdują się m.in. suszone pomidory. Przygotowałam. Smakuje wspaniale, pachnie pięknie. Uwielbiamy ją jeść na chlebku orkiszowym (przepis od tej samej Kasi) z dodatkiem majonezu. Jednym słowem - polecam!
Pieczeń z indyka i suszonych pomidorów
1 kg drobno zmielonego mięsa z indyka
1 cebula
słoik suszonych pomidorów, wyjętych z zalewy
pęczek natki
1 łyżeczka suszonego oregano + 1 dodawana później
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chilli l. sporo pieprzu cayenne
1,5 łyżeczki soli
2 duże jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej l. kaszy manny
6 łyżek ketchupu + 4 łyżki dodawane później
pieprz
Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku mieszam z mięsem. Dodaję suszone pomidory zmielone bądź zmiażdżone przy pomocy blendera, posiekane zioła, oregano, chilli, sól i pieprz oraz jaja, ketchup i mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Przekładam masę do keksówki, przykrywam folią aluminiową i piekę przez ok. 45 minut w 180 stopniach.
Z pozostałego ketchupu, oregano oraz szczypty soli przygotowuję sos, którym po 45 minutach pieczenia smaruję wierzch pieczeni. Folii się pozbywam i piekę mięso, tym razem w 200 stopniach przez ok. 20 minut.
Wyjmuję z foremki, jak ostygnie.