Pieczeń z indyka i suszonych pomidorów

Pieczeń z indyka i suszonych pomidorów

U Kasi znalazłam ciekawy przepis na pieczeń. Skusił mnie wygląd pieczeni i to, że wśród składników znajdują się m.in. suszone pomidory. Przygotowałam. Smakuje wspaniale,  pachnie pięknie. Uwielbiamy ją jeść na chlebku orkiszowym (przepis od tej samej Kasi) z dodatkiem majonezu. Jednym słowem - polecam!

Zdjęcie - Pieczeń z indyka i suszonych pomidorów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczeń z indyka i suszonych pomidorów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczeń z indyka i suszonych pomidorów

1 kg drobno zmielonego mięsa z indyka

1 cebula

słoik suszonych pomidorów, wyjętych z zalewy

pęczek natki

1  łyżeczka suszonego oregano + 1 dodawana później

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka płatków chilli l. sporo pieprzu cayenne

1,5 łyżeczki soli

2 duże jajka

4 łyżki mąki kukurydzianej l. kaszy manny

6 łyżek ketchupu + 4 łyżki dodawane później

pieprz

Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku mieszam z mięsem. Dodaję suszone pomidory zmielone bądź zmiażdżone przy pomocy blendera, posiekane zioła, oregano, chilli, sól i pieprz oraz jaja, ketchup i mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Przekładam masę do keksówki, przykrywam folią aluminiową i piekę przez ok. 45 minut w 180 stopniach.

Z pozostałego ketchupu, oregano oraz szczypty soli przygotowuję sos, którym po 45 minutach pieczenia smaruję wierzch pieczeni. Folii się pozbywam i piekę mięso, tym razem w 200 stopniach przez ok. 20 minut.  

Wyjmuję z foremki, jak ostygnie.

Zdjęcie - Pieczeń z indyka i suszonych pomidorów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów