Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein

Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein

Niedawno był listopad i trwała akcja zorganizowana przez Grumków, a poświęcona kuchni polskiej. Teraz mamy grudzień i jakoś przyjemnie mi przygotowywać dania znane, oswojone, polskie. Doskonale się sprawdzają w tej aurze i niosą otuchę, dodają energii. Prezent, który dostałam w związku z udziałem w zabawie kulinarnej wykorzystałam do przygotowania pieczeni wg przepisu Neli Rubinstein. Garnek bardzo się podoba mojemu synkowi, który uwielbia paellę i ucieszył się, że teraz z tatą będą mogli robić podwójną porcję. Ja też widzę oczami wyobraźni te podwójne porcje wszystkiego i bardzo mi się to uśmiecha. :-)) Wczoraj jednak obszerny gar został wykorzystany do przyrządzenia dania kuchni naszej, rodzimej. Tak wyszło. :-) P.S. Dziękuję za miły upominek. :-)

Zdjęcie - Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczeń wołowa duszona

1,5 kg wołowiny na pieczeń

oliwa

pół selera

3 marchewki

1 por

3 liście bobkowe

10 ząbków czosnku

60 g suszonych prawdziwków

2 szklanki bulionu wołowego

sól, pieprz

ew. śmietana

Suszone grzyby zalewam wodą i trzymam w niej przez godzinę.

Mięso obsmażam z obu stron, aż będzie dokładnie zrumienione. Wsypuję wtedy poszatkowane warzywa, posiekany czosnek, pokrojone grzyby. Wlewam wodę, w której się moczyły prawdziwki. Dolewam bulion. Dodaję listki laurowe. Wsypuję sól i pieprz i na niezbyt dużym ogniu gotuję pod przykryciem przez ok. 2-3 godziny.

Mięso wyjmuję. Sos miksuję. Doprawiam do smaku. Ew. dodaję do niego śmietanę.

Pieczeń kroję na plastry, polewam sosem. Doskonale współgra z dodatkiem kaszy gryczanej i sałatą bądź surówką np. z papryk i ogórków kiszonych.

* źródło - "Kuchnia Neli" wyd. Muza
Zdjęcie - Pieczeń wołowa wg Neli Rubinstein  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów