Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Zdjęcie - Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak to mówią – jaki Nowy Rok, taki cały rok. Bez względu na to, czy wierzycie przysłowiom, warto zadbać o to, by powitać 2018 rok w radosnym nastroju i z podniebiem usatysfakcjonowym pysznym obiadem.

Sztuka mięsa to zawsze dobry pomysł na świąteczny obiad. Poza doskonałym smakiem pieczeń cieszy także oko, a nie od dziś wiadomo, że jemy wszystkimi zmysłami. Mnie dodatkowo cieszy moment dzielenia mięsa, kiedy pan domu sprawnie operuje nożem, by następnie obdarować każdego porcją wołowiny. Jest w tym potwierdzenie więzi rodzinnych, starszeństwa, szacunku, miłości. Możecie twierdzić, że to nadinterpretacja zwykłej czynności kuchennej, ale właśnie tak to czuję.

Zwróciłam na ten aspekt w czasie jakiejś kolacji okołoświątecznej, na którą wybraliśmy się w większym gronie rodzinnym do restauracji. Kelnerzy przynosili dania po kolei co wydała kuchnia. Kolejność przypadkowa, porcje takie same. W domu wiemy, od kogo należy zacząć, komu jaki kawałek podać i wkładamy w tę samą pracę znacznie więcej zaangażowania niż zdawałoby się mechaniczna czynność od nas wymaga. Nie mówiąc już o gotowaniu dla bliskich – to już osobna historia…

Zdjęcie - Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZEŃ WOŁOWA W CHRZANOWEJ SKORUPCE

  • 1200 g wołowiny na pieczeń
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 70 g masła w temp. pokojowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 70 g chrzanu
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (program z termoobiegiem). Obrany czosnek siekamy. Listki otarte z tymianku i rozmarynu siekamy. Mięso nacieramy solą i pieprzem i układamy w brytfance warstwą tłuszczu do góry.

Masło, chrzan, posiekany czosnek i zioła wkładamy do misy malaksera. Miksujemy razem, aż składniki się połaczą. Powstałą masą smarujemy mięso z każdej strony.

Jeżeli zależy nam na krwistej pieczeni – pieczemy tylko do momentu, aż termometr wbity w środek mięsa wskaże 50°C. Jeżeli chcemy mieć dobrze wypieczone mięso, ale miękkie – pieczemy 2 h 10 minut (po 30 minutach mięso przykrywamy folią aluminiową – jak tylko skorupka zbrązowieje). Odstawiamy mięso (nie zdejmujemy folii) na 15 minut, zanim zaczniemy kroić.

Sos spod pieczeni przelewamy przez sitko, ewentualnie zdejmujemy nadmiar tłuszczu z wierzchu. Przyprawiamy pieprzem, wstawiamy na kuchenkę, by szybko zredukować. Podajemy w sosjerce.

Zdjęcie - Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(przepis inspirowany przepisami z „Easy Food” Christmas Annual 2015 i „Easy Food” Christmas Annual 2013)

Przepisy z tych kategorii

Ozór wołowy duszony w sosie pomidorowym z oliwkami

Ozór wołowy duszony w sosie po…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bułki z ziemniakami w lipcowej Piekarni!

Bułki z ziemniakami w lipcowej…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret
2

Surówka z kapusty z miodowym s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka pasterska
2

Zapiekanka pasterska

Patrycja Patrycja
Simply Food

Fasolka szparagowa z czosnkiem, oregano i bułką tartą

Fasolka szparagowa z czosnkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym

Polędwiczka wieprzowa zapiekan…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną
1

Udka z kurczaka z tymiankiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotleciki jagnięce

Kotleciki jagnięce

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit