Pieczeń drobiowa z rozmarynem

Pieczeń drobiowa z  rozmarynem

 

 

Zdjęcie - Pieczeń drobiowa z  rozmarynem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepis zaczerpnięty z gazetowej galerii potraw. Autorem przepisu jest tastefully7

 

Troszeczkę zmieniłam przepis i dodałam do pieczeni boczek. Piersi drobiowe wydawały sie dla mnie za suche (a może się mylę). Zamiast szczypiorku(w wersji oryginalnej) dodałam rozmaryn, bo ten miałam pod ręką. Zrezygnowałam z jajek. Pieczeń udała się, jest zwarta, dobrze się kroi i na pewno upiekę ją jeszcze raz:)

składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka

15 dag boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 gałązki rozmarynu

20 dag pieczarek

3 marchewki

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek bułki tartej

1 łyżka masła

majeranek

sól

pieprz

olej

 

Obrane marchewki ugotować. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce. Obraną cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, przesmażyć aż płyn odparuje. Mięso i marchewki zmielić przez maszynkę. Dodać pieczarki, poszatkowany rozmaryn, zmiażdżony czosnek, mąkę i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać a następnie doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 50 do 60 minut.

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczeń drobiowa z  rozmarynem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Zdjęcie - Pieczeń drobiowa z  rozmarynem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów