Pieczeń drobiowa z rozmarynem
Przepis zaczerpnięty z gazetowej galerii potraw. Autorem przepisu jest tastefully7
Troszeczkę zmieniłam przepis i dodałam do pieczeni boczek. Piersi drobiowe wydawały sie dla mnie za suche (a może się mylę). Zamiast szczypiorku(w wersji oryginalnej) dodałam rozmaryn, bo ten miałam pod ręką. Zrezygnowałam z jajek. Pieczeń udała się, jest zwarta, dobrze się kroi i na pewno upiekę ją jeszcze raz:)
składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
15 dag boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
20 dag pieczarek
3 marchewki
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka masła
majeranek
sól
pieprz
olej
Obrane marchewki ugotować. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce. Obraną cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, przesmażyć aż płyn odparuje. Mięso i marchewki zmielić przez maszynkę. Dodać pieczarki, poszatkowany rozmaryn, zmiażdżony czosnek, mąkę i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać a następnie doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 50 do 60 minut.