Pesto ze szpinaku (z orzechami i parmezanem)

Pesto ze szpinaku (z orzechami i parmezanem)
Zdjęcie - Pesto ze szpinaku (z orzechami i parmezanem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepyszne! I jakie aromatyczne.
Moje pierwsze domowe pesto, i od razu strzał w dziesiątkę.
Jak dla mnie bezkonkurencyjne, więc szczerze polecam!
Idealne do makaronu, choć mnie często zdarzało się wyjadać je prosto ze słoiczka...


Zdjęcie - Pesto ze szpinaku (z orzechami i parmezanem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ok. 400 g szpinaku (już po przebraniu)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g startego parmezanu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego (60 ml)
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku (ok. 1/3 łyżeczki)

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować. Mój malakser był wypełniony po brzegi, kiedy umieściłam w nim wszystkie składniki, więc 2-3 razy musiała łopatką przemieszać całość.
Wyszły mi 3 nieduże słoiczki. Pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia, w szczelnie zakręconych słoiczkach. Do słoiczków, które będą "na później" polecam przed zakręceniem wlać trochę oleju (tak żeby przykrył pesto). Tak "zakonserwowane" dotrzymały dwóch tygodni (nie to że się zepsuły, po prostu zniknęły zjedzone).




Kategorie przepisów