Penne z brokułami i serem pleśniowym

Penne z brokułami i serem pleśniowym
To jeden z moich ulubionych sposobów na makaron. Wszystkie składniki rodem z Włoch komponują się niezwykle dobrze i tworzą kolorowe, pyszne danie.
Chociaż przepis wymaga użycia w tym samym czasie trzech palników na kuchence (makaron, brokuły, sos), to przy dobrej organizacji obiad robi się w 20 minut.
Przepis luźno inspirowany tym, z moimi wieloma zmianami.
Polecam :)

Zdjęcie - Penne z brokułami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PENNE Z BROKUŁAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
(na 4 porcje)
400g makaronu penne (u mnie mniejszy – penetti),
1 paczka mrożonych brokułów,
100g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego),
200ml śmietanki kremówki (lub słodkiej śmietanki 18%)
5-6 kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
2-3 łyżki startego parmezanu,
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony),

Brokuły ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i podzielić na małe różyczki.
Na patelni rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać śmietankę oraz pokruszony ser. Gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Doprawić sos pieprzem (solą raczej nie, bo ser już jest słony). Do sosu dodać brokuły i pokrojone kawałki suszonych pomidorów.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu przełożyć do sosu. Wszystko delikatnie przemieszać, lekko zagrzać.
Nałożyć na talerze, każdą porcję oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posypać startym parmezanem.

Zdjęcie - Penne z brokułami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Penne z brokułami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Penne z brokułami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów