Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie

Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czarnuszka jest niezwykle aromatyczną i intensywną przyprawą, ale jej skromny dodatek w chlebie przynosi fantastyczne efekty. Pasuje szczególnie do żytnich i pełnoziarnistych wypieków, dlatego postanowiłam dodać przyprawę do mojego kolejnego wypieku.

Pomieszałam ze sobą mąki pełnoziarniste z dwóch zbóż – żyta i pszenicy, wybrałam do tego zakwas żytni oraz wcześniej wspomnianą czarnuszkę. Ciasto robi się bardzo łatwo, wystarczy poświęcić niecałą minutę na dokładne wymieszanie składników. Reszta robi się sama, bo ciasto rośnie w formie, w której jest też pieczone.

To doskonały przepis dla początkujących oraz miłośników wypieków z pełnego ziarna

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 35 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki

  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 ml letniej wody
  • 2,5 płaskiej łyżeczki czarnuszki
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, czarnuszkę oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy (ręcznie lub mikserem) ciasto do dokładnego połączenia składników (niecałą minutę).
  2. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ręcznie ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią lub łyżką i posypujemy dodatkowo czarnuszką.
  3. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy kolejne 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów