Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie
Czarnuszka jest niezwykle aromatyczną i intensywną przyprawą, ale jej skromny dodatek w chlebie przynosi fantastyczne efekty. Pasuje szczególnie do żytnich i pełnoziarnistych wypieków, dlatego postanowiłam dodać przyprawę do mojego kolejnego wypieku.
Pomieszałam ze sobą mąki pełnoziarniste z dwóch zbóż – żyta i pszenicy, wybrałam do tego zakwas żytni oraz wcześniej wspomnianą czarnuszkę. Ciasto robi się bardzo łatwo, wystarczy poświęcić niecałą minutę na dokładne wymieszanie składników. Reszta robi się sama, bo ciasto rośnie w formie, w której jest też pieczone.
To doskonały przepis dla początkujących oraz miłośników wypieków z pełnego ziarna
Pełnoziarnisty chleb z czarnuszką na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 35 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki
- 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 350 ml letniej wody
- 2,5 płaskiej łyżeczki czarnuszki
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, czarnuszkę oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy (ręcznie lub mikserem) ciasto do dokładnego połączenia składników (niecałą minutę).
- Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ręcznie ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią lub łyżką i posypujemy dodatkowo czarnuszką.
- Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.