Pełnoziarnisty chleb orkiszowy - prosty przepis. Dieta - szybka przemiana

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy - prosty przepis. Dieta - szybka przemiana
Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb orkiszowy - prosty przepis. Dieta - szybka przemiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb orkiszowy, pełnoziarnisty upieczony na drożdżach to najszybszy chleb do samodzielnego przygotowania w domu. Idealny dla początkujących piekarzy.
Chleb jest pyszny, z lekko orzechową nutą i chrupiącą skórką, długo zachowuje świeżość. Takiego chleba nie znajdziesz na półkach sklepowych.
Pieczywo z pełnoziarniestej mąki orkiszowej idealnie wpisuje się w dietę przyspieszającą metabolizm H.Pomroy. Mąka pszeniczna w tej diecie jest wykluczona. Hybrydowe odmiany pszenicy stały się niezniszczalne nie tylko tylko na polu, ale i w naszym przewodzie pokarmowym. Trudno ją strawić i wydobyć z niej substancje odżywcze.
Życie bez pszenicy jest dużo zdrowsze.
Chleb upieczony na potrzeby diety H. Pomroy jest pierwszym przepisem w diecie przyspieszającej metabolizm. Ponieważ sama jestem teraz na diecie przepisów będzie przybywać, a najsmaczniejsze postaram się publikować.
Jeśli jesteś zainteresowana dietą przyspieszającą metabolizm odsyłam do książki (wiecej przeczytasz tutaj lub na bloga Ewy - Szybka przemiana. Znajdziesz tu całe kompendium wiedzy o diecie i mnóstwo przepisów.
Ponieważ mąka orkiszowa jasna jest mąką przetworzoną, z zatem niedozwolna w diecie upiekłam tym razem chleb pełnoziarnisty.
Zapraszam do przepisu i polecam!

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb orkiszowy - prosty przepis. Dieta - szybka przemiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 op. drożdży instant
ziarna sezamu

Wykonanie:

  • składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść ciasto. Zagniatać około 8 minut, aż do pojawienia się glutenu
  • foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi. Wyłożyć ciasto do foremki, przykryć folią spożywczą (spodnią stronę folii również wysmarować olejem) i odstawić do wyrośniecia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Zazwyczaj wyrastanie trwa około 1 godziny. Keksówka powinna być pełna
  • w międzyczasie nagrzać piekarnik. Chlebek spryskać wodą i posypać ulubionymi ziarnami - u mnie sezam. Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 240`C w zaparowanym piekarniku, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO !

Uwagi: porcja z przepisu wystarcza na tradycyjną keksówkę

Zdjęcie - Pełnoziarnisty chleb orkiszowy - prosty przepis. Dieta - szybka przemiana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów